הרמת סינוס – ההבדל בין השיטות, איך להתכונן ולמה לצפות 6.12.22

לפני שבכלל נדבר על ניתוח הרמת סינוס, אולי כדאי שנשאל מה הם בכלל סינוסים. ובכן, מדובר אפוא בחללים בתוך עצמות הפנים. ישנם שני סינוסים מעל הלסת העליונה והנזכרים לעיל מתחברים הם לחלל האף כדרך פתחים צרים משני צדי האף. כעת כשדסקסנו קצת על סינוסים, נחזור לנושא ונשאל מה זה ניתוח הרמת סינוס.

מהו הליך הרמת סינוס?

עקרונית, ניתוח הרמת סינוס הוא הליך כירורגי לטיפול במטופלים אשר רוצים לבצע השתלת שיניים (נניח, שתל, או כמה שתלים דנטליים), כאשר מאובחן אצלהם חוסר בעצם לסת העליונה. אם כן, מדובר אפוא על הליך רפואי המשלב השתלת עצב או שמא תחליף עצם בחלקה האחורי של הלסת העליונה. וזאת על מנת לייצר בסיס חזק מסוים, עליו יש כוונה להשתיל שתל דנטלי בהמשך הדרך. שתלים דנטליים הם דרך למלא את הפה בשיניים.

באם הרופאים מניחים כי כמות עצם הלסת, מבחינה גובה ורוחב, באזור בו יש כוונה להשתלה – אינה מספקת, אפשר שהם לא ירגישו בנוח לבצע את ההשתלה או יחשוב שגם לא ניתן לעשות אותה. יש עניין שתהיה מספיק עצם על מנת שלשתל תהיינה מספיק אחיזה. ניתוח הרמת סינוס נועד על מנת לייצר מעין הגבהה כמו גם הוספה של עצם במהלך הליך כירורגי. במהלך ההליך, מחדירים דבר מה המכונה תחליף עצמם תחת רקמה רכה, זו המצפה מבפנים את הסינוס, באזור בו מתכוונים להניח את השתדל בעתיד. זה כאמור נקרא הליך הרמת סינוס

שיטות שונות לביצוע ההליך

ישנן מספר שיטות לביצוע ניתוח שכזה, ואפשר שאחת משתיהן תיבחר בהתאם להקשר הטיפולי.

הרמת סינוס סגורה

שיטה זו נחשבת מתונה, או קלה כמו גם, פחות פולשנית. אפשר שיציעו אותה למטופלים עם עניין קטן יחסית בהשלמה של עצם, נניח, עד מידה של שני מילימטר.במסגרת שיטה זה – ההליך הכירורגי מערב פתיחת פתח קטן כדרך הלסת. היכן שלא קיימת שן. דרך הפתח, דוחסים את תחליף העצם לתוככי הסינוס.

מיתרונות השיטה, היא שניתן להשתמש באותו הפתח על מנת גם להשתיל את השתל ובכך כביכול "לחסוך תהליכים".

הרמת סינוס פתוחה

מדובר בהליך מורכב ומשמעותי. למטופלים שרוצים להשלים להם כמות רבה יותר של עצם ההליך הכירורגי מערב פתיחת "חלון", ספציפית, בצד החיצוני של הלסת העליונה. זאת, מתוך מטרה לאפשר גישה בהתאם, אל הסינוס.

הפתח ישמש את הרופא להחדיר את תחליף העצם לחלל הסינוס. לאחר שלב זה, ישנה המתנה. הפרספקטיבה היא שעם הזמן, ובאופן הדרגתי, הגוף מייצר תאי עצם חדשים ובכך יחליף את זו המלאכותית.

הליך המתנה זה נקרא גם "קליטת עצם". אפשר שייקח כמה חודשים, נניח, חצי שנה בערך.

מה להכין טרם ההליך?

כמה זמן הליך כירורגי כהרמת סינוס יכול להימשך? ובכן, כחצי שעה. לקראת הליך זה, אפשר שיבקשו מהמטופל להשתתף במספר בדיקות וצילומים, כגון:

  1.  כהכנה לניתוח עצמו אין צורך להיות בצום אך כן להימנע מארוחה כבדה.
  2. יש לבצע הליך הסרת אבנית על ידי שיננית כשלושה שבועות לפחות טרם ההליך הכירורגי.
  3. צילום CBCT עבור  הלסת העליונה.
  4.  סיכום רפואי מטעם רופא המשפחה
  5. צילום פנורמי

למה ניתן לצפות לאחר השלמת הליך כירורגי של הרמת סינוס?

שאלה מצוינת. יש שיגידו, כי שלל תופעות הלוואי המיוחסות להליך יכולות לחלוף תוך תקופת זמן של שבוע עד עשרה ימים. כאשר, הניתוח, מבוצע בהרדמה מקומית. המשמעות היא, שסביר שלא יורגש כאב במהלכו. אך אין זה מעיד על המשך ההתאוששות. על כן, יש שימליצו להצטייד במשככי כאבים לאחר שיח בהתאם עם רופא, גם אם יש סיבה להניח שלא ייעשה בהם שימוש.

תופעת לוואי אפשרית נוספת היא דימום מהנחיריים. בהינתן סיטואציה כזאת ישנה המלצה לשכב ולהניח צמר גפן בנחיר, בעדינות, תוך הפעלת לחץ על הנחיר. תופעה אחרת היא הופעה של שטפי דם ונפיחות. יכול להיות כי הרופא ימליץ לאחר תום ההליך לעשות שימוש בקרח על מנת לקרר את האזור לסירוגין לתקופות זמן של רבע שעה כל פעם.

באופן כללי, ביממה שלאחר השלמת הליך הרמת סינוס, יש שימליצו לאכול מזון רך בלבד, ולא לשתות מים חמים או אפילו לאכול מזון חם. כמו גם, לא לצחצח שיניים באותו אזור ולהשתדל לא להשתעל או להתעטש – אם כבר אז בפה פתוח. בשתי היממות הראשונות לאחר השלמת ההליך, ההנחיה היא להימנע מפעולות של עישון ואלכוהול. כאשר בשבועיים לאחר השלמת התהליך ההמלצה היא להימנע מפעילות גופנית, לרבות מפעולות המערבות את כיפוף הראש מטה. חודש לאחר השלמתו יש להימנע מלקנח את האף, מלנפח בלונים או לנגן בכלי נשיפה – גם לא לטוס או לצלול.

הרמת סינוס – ההבדל בין השיטות, איך להתכונן ולמה לצפות

מאמרים נוספים שיעניינו אותך

צרו קשר
ונחזור אליכם ליעוץ

    * שדות חובה

    דילוג לתוכן