השתלת שיניים: שלבים, אלטרנטיבות וסוגי שתלים 1.7.24

סוגי שתלים

חסרות לכם שיניים והרופא אמר שאתם צריכים לעבור השתלה?! אז המאמר הזה בדיוק בשבילכם. הוא יעשה לכם סדר בשאלות כמו: מה הוא שתל דנטלי? מה האלטרנטיבה ואיזה סוגי שתלים קיימים?

השתלת שיניים היא תהליך רפואי שבו מחדירים שתל דנטלי למקום שבו חסרה שן. השתל הדנטלי, למעשה, מחליף את השורש של השן וכתר שיותקן עליו מחליף את הכותרת של השן הטבעית. השתל עשוי לרוב מטיטניום, חומר שמתקבל היטב על ידי גוף האדם ואינו גורם לתגובות אלרגיות או דלקתיות במקרים תקינים. השתלת שיניים מיועדת להחליף שן חסרה ולשמש כתמיכה לשן מלאכותית. תהליך של השתלת שיניים מורכב מכמה שלבים והוא כולל:

בדיקה ותכנון:  רופא השיניים מבצע בדיקות וצילומי רנטגן (או CT במידת הצורך) על מנת להבין את מצב הלסת, העצם והחניכיים ולתכנן את המיקום האידיאלי להחדרת השתל.

השתלת השתל: בתהליך כירורגי, רופא השיניים מחדיר/ משתיל את השתל הדנטלי אל תוך עצם הלסת. לרוב תהליך זה מלווה בשימוש בחומרי הרדמה מקומיים.

המתנה לאיחוי:  לאחר ההשתלה, יש להמתין מספר חודשים (בדרך כלל בין 3 ל-6 חודשים) עד שהשתל נקלט, כלומר מתאחה עם העצם בצורה יציבה. תקופת המתנה זו מכונה תקופת האוסאואינטגרציה.

התקנת המבנה והכתר: לאחר שהשתל נקלט בעצם, רופא השיניים מתקין על השתל מבנה (abutment) ועליו כתרים קבועים, שהם למעשה השיניים המלאכותיות שמחליפות את השיניים החסרות.

אלטרנטיבה להשתלת שיניים:

האלטרנטיבה להשתלת השיניים בהחלט קיימת, מדובר בעיקר על שיניים נשלפות (פרוטזה) או בשפה מקצועית שיניים תותבות. ישנם מקרים שאין מנוס והרופא יבחר דווקא באלטרנטיבה זאת לעומת השתלים, כמו למשל מטופלים שסובלים ממחלות רקע שלא מאפשרות לעבור השתלת שיניים. יחד עם זאת, לשתלים דנטליים יש לא מעט יתרונות, להלן חלק מהם:

  • שימור העצם:  שתלים דנטליים מסייעים במניעת אובדן עצם הלסת שמתרחש כאשר שן חסרה.
  • יציבות ובטיחות:  השתלים מספקים יציבות גבוהה יותר מאשר תותבות נשלפות.
  • אסתטיקה: הכתרים נראים כמו השיניים הטבעיות ומשפרים את המראה החיצוני.
  • תפקוד משופר: השתלים מאפשרים תפקוד טבעי יותר של השיניים בהשוואה לפתרונות אחרים כמו תותבות נשלפות.

סיכונים וסיבוכים אפשריים:

כמו בכל פרוצדורה רפואית בכלל וכירורגית בפרט, גם בהשתלת שיניים קיימים סיכונים וסיבוכים אפשריים כגון:

  • דלקות
  • דחיית השתל
  • פגיעה בעצבי הפה
  • בעיות באיחוי העצם

רופא השיניים שלכם שמתכנן לבצע לכם השתלה, יעבור ויסביר לכם על כל הסיבוכים האפשריים טרם הפעולה.

סוגי השתלים

שתלים דנטליים מגיעים בסוגים שונים, הבחירה בסוג השתל תלויה במספר גורמים כגון: מצב הלסת והחניכיים, המיקום של השתל, העדפות הרופא והמטופל ועוד. הנה כמה סוגי השתלים הנפוצים ביותר:

שתלים אנדוסטאליים (Endosteal Implants)

שתלים אלו הם הנפוצים ביותר ומשתמשים בהם כאשר יש מספיק עצם בלסת. הם מוחדרים ישירות אל תוך עצם הלסת בצורת ברגים, צילינדרים או להבים. לאחר תקופת איחויו הקליטה, מתקינים עליהם מבנה וכתר.

שתלים סאבפריאוסטאליים (Subperiosteal Implants)

שתלים אלו מוחדרים גם הם אל תוך עצם הלסת, אך מתחת לחניכיים. הם מיועדים למקרים שבהם אין מספיק עצם בלסת להתקנת שתל אנדוסטאלי או כאשר המטופל אינו מעוניין או לא יכול לעבור תהליך להוספת עצם (כגון השתלת עצם).

שתלים זיגומטיים (Zygomatic Implants)

שתלים אלו ארוכים יותר ומותקנים אל תוך עצם הלחי, הנקראת זיגומה, וזאת במקום עצם הלסת. הם משמשים במקרים של חוסר קיצוני בעצם הלסת העליונה, כאשר שתלים אנדוסטאליים אינם אפשריים.

שתלים קצרים (Mini Implants)

שתלים אלה הם קצרים יותר בגודלם בהשוואה לשתלים אנדוסטאליים סטנדרטיים. הם משמשים בעיקר לאזורים של חוסר עצם, למשל, ניתן להשתיל אותם לאזור הסינוס וזאת כדי לחסוך את הפעולה שנקראת הרמת רצפת הסינוס.

שתלים מידיים ((Immediate Implants

במקרים מסוימים, ניתן להתקין את השתל מיד לאחר עקירת השן. שתלים אלו יכולים לחסוך זמן טיפול ולמנוע את הצורך בניתוח נוסף.

לסיכום:

הבחירה בסוג השתל תלויה בלא מעט גורמים כגון: במצב הלסת, כמות ואיכות העצם, מצב בריאותי של המטופל, מיקום ההשתלה ובשיקולים רפואיים. רופא השיניים כבר בשלב התכנון יבצע בדיקות וצילומים כדי להחליט על סוג השתל המתאים ביותר עבור המטופל.

רוצים לדעת עוד? חייגו אלינו עוד היום 2825*

לנו את יש הידע, הניסיון, הצוות הרפואי הבכיר, הטכנולוגיה פורצת דרך ואת המכשור המתקדם בעולם – כל זה כדי להבטיח טיפול שקט, איכותי ובטוח.

השתלת שיניים: שלבים, אלטרנטיבות וסוגי שתלים

מאמרים נוספים שיעניינו אותך

דילוג לתוכן